Niet ziek worden

 

Gaat een soa vanzelf over?

Een soa gaat nooit vanzelf over. Soms verdwijnen de klachten wel een poosje, maar je bent nog steeds ziek. In het plaatje zie je welke klachten en gevolgen bij de verschillende soa's horen. 

Klachten en gevolgen bij verschillende soa's

 

Veel van de klachten merk je vrijwel meteen:

  • afscheiding uit de penis of vagina
  • jeuk of branderig gevoel (bij het plassen)
  • blaasjes, wratjes of zweertjes rond en in de penis of vagina

Als je denkt dat je een soa hebt, ga dan onmiddelijk naar je huisarts. Ook als je onveilige seks hebt gehad, is het verstandig om voor de zekerheid naar de huisarts te gaan. Lees het verhaal van Judith hieronder maar eens.

Het verhaal van Judith

 

De huisarts kan een soa-test doen. Afhankelijk van de klachten bekijkt hij je geslachtsorgaan of maakt hij een uitstrijkje van slijm uit de vagina of penis.

Soms doet een arts een bloedtest. Hiermee kan hij syfilis, hepatitis B of het aidsvirus aantonen. 

De meeste soa's zijn goed te behandelen als je er vroeg bij bent. Op internet is veel informatie te vinden over soa's (zie plaatje hieronder) en er is een soa-test.

Een site over soa's

 

Als je een soa hebt, waarschuw dan altijd je vriend of vriendin. Die is misschien ook besmet en moet zich bij een dokter laten testen.

Aids is een soa die nog niet te genezen is. Aids wordt veroorzaakt door het hiv-virus. Als je dat virus in je bloed hebt, ben je seropositief. Je voelt je nog niet meteen ziek. Het kan wel twee tot meer dan tien jaar duren voordat je klachten krijgt. Als je aids hebt, werkt je afweersysteem niet meer goed. 

Aidspatiënten krijgen aidsremmers. Dat zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de aidspatiënt langer blijft leven.